Könyvek

Kutatások szerint a vásárlási döntések 70%-a az eladás helyén történik. Azonnali képet alakít ki a külső megjelenés a vevőben. Ezért a borítóknak figyelemfelkeltőnek, informatívnak kell lennie, hogy hatásosan közvetítse az adott könyv üzenetét. Hogy a borító egy olyan képet alakítson ki az érdeklődőkben, ami miatt be tudják azonosítani, ami miatt vevővé válnak.

A külső megjelenés azonban csak az egyik fontos része a könyvkiadásnak. Fontos, hogy a nyomdai követelményeknek is megfeleljen.

Kisebb példányszámok esetén CMYK színkódos nyomtatókat használnak. Ezt azért lényeges megemlíteni, mert a jpg,, png és egyéb képfájlok RGB színkódba jelennek meg, a számítógépek is RGB színeket mutatnak. Ez sokszor csalódottságot vált ki a megrendelőben a végeredmény kézhezvételekor, és korlátozza a szabad színválasztást, főleg a neonos színeknél.

Ezenkívül figyelni kell a felhasznált képek minőségére is. Egy rossz minőségű (pl.: 72 dpi) kép a legnagyszerűbb programokkal sem lehet feljavítani. A borítókat általában 300 dpi-n nyomtatnak a megfelelő minőség eléréséhez.

A vágási méret pontosságára is komoly gondot kell fordítani, amit a szükséges kifutón kell jelezni vágójelekkel. Minden nyomdász pontosan ismeri ezeket a jeleket, és funkcióikat. Így azt kapjuk vissza, amit terveztünk. Oda kerül az előlap, a gerinc, a hátoldal ahova szántuk.

A pontossághoz a gerincméret is elengedhetetlen. A gerincméretet két dolog határozza meg:

oldalszám

papírfajta

A különböző témájú könyvek (regény, album, mesekönyv, tankönyv…) belső oldalait, azaz belívét különböző típusú papírfajtára célszerű nyomtatni. Vastagabb papírt használnak egy albumhoz, hogy a képek szebben jelenjenek meg, és ne tűnjenek át a lap túloldalára. Viszont egy regényhez vékonyabb  papírfajtát alkalmaznak, hogy terjedelmében és árában is elégedettek lehessenek a megrendelők és vevők.

A belívnél is számos tényező van, aminek megléte szükséges a tervezett megjelenés eléréséhez. Itt is ugyanúgy vannak minőségi követelmények, kifutók, stb…

Ezért van az, hogy a legegyszerűbb megjelenést választók is sokszor kerülnek abba a csapdába, hogy folyamatos javításra szorul a munkájuk.

De semmiképp se adjuk fel!

Ma már nem csak a nagy könyvkiadók elbírálásában és gondozásában adnak ki könyveket. Az egyik mai kortárs irodalommal foglalkozó kiadó Underground Kiadó egy újszerű lehetőséget kínál, ahol mindenki írása megjelenésre kerülhet. Oldalukon széleskörű leírást találhat mindenki a könyvmegjelentetés általuk kínált lehetőségéről.

Ezért is érdemes odafigyelnünk írásunk külső-belső megjelenésére, hiszen bármikor a polcokra kerülhet, amikor készen állunk megmutatni a “nagyvilágnak”!